header2

citaat jacques wallage


 

webshop beroepseer 5De Vrijheidslezing: Anabel Hernández

Van 12 december 2017 20:22 tot 12 december 2017 22:00

In Amsterdam

Categorieën: Lezing


Op 12 december spreekt Anabel Hernandez in De Balie in Amsterdam over het belang van persvrijheid, de manier waarop drugskartels in Mexico opereren en de offers die ze heeft moeten brengen voor haar journalistieke vrijheid en veiligheid. Hernandez is journalist en schrijver, en werd internationaal bekend met haar boek Narcoland: The Mexican Drug Lords and their Godfathers.

Haar boek over de drugsindustrie en verwevenheid daarvan met de overheid werd meteen een bestseller in Mexico. Vanwege de onthullingen die ze deed in haar boek werd Hernandez met de dood bedreigd en moest permanent bewaakt worden. Maar ook haar familie werd ernstig bedreigd, en haar vader is zelfs vermoord. Het is tot op heden een onopgeloste moord gebleven. Anabel Hernandez woonde een aantal jaar in het buitenland voor haar eigen veiligheid, maar ondertussen is ze terug in Mexico City.

In Narcoland wordt Mexico beschreven als een ‘maffiocratie’, een land met een overheid die in 1980 begon met het beschermen van het Guadalajara Cartel en sindsdien altijd nauw betrokken is gebleven bij verschillende drugskartels. Op dit moment geniet het El Chapo’s Sinaloakartel bijvoorbeeld nog steeds overheidsbescherming. Veel van de politici, zakenmannen en politieagenten uit haar boek zitten nog steeds stevig in het zadel. Zolang deze mensen aan de macht blijven, zal Mexico altijd Narcoland zijn, betoogt Hernandez.

Na de lezing volgt er discussie met:

Teun Voeten, internationaal fotojournalist die gespecialiseerd is in oorlogs- en conflictfotografie. Hij schreef boeken over daklozen in de ondergrondse stelsels van New York, de oorlog in Sierra Leone en de drugscriminaliteit in Mexico.

Jos Bartman, PhD-kandidaat voor Department of Politics aan de Universiteit van Amsterdam en teamlid van het programma Authoritarianism in a Global Age. Zijn onderzoek is gericht op de wijze waarop subnationale autoritaire regiems gebruik maken van repressie. Bartman deed veldwerk in Veracruz (Mexico) waar hij doelwitten en uitvoerders van politieke repressie interviewde.

Merijn de Waal is buitenlandredacteur bij NRC en is gespecialiseerd in Latijns-Amerika.

Datum en tijd: Dinsdag 12 december 2017, van 20.00 - 22.00 uur
Plaats: Debatcentrum De Balie, Grote Zaal, Kleine-Hartmanplantsoen 10, Amsterdam
Entree: € 12,50; met korting € 10,00
Voertaal Engels

Aanmelden en meer info bij De Balie: www.debalie.nl

 

 

 

 

2017-12-12 20:22:00
2017-12-12 22:00:00
Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design