header2

Inloggen

maandag, 12 februari 2018 18:02

Uitnodiging symposium 18 april 2018 - Stichting Beroepseer - KHMW


symposium waarheidsvinding 2 Waarheidsvinding als ambacht - De feitenvrije wereld en het alternatief van beroepseer

‘Wetenschap is ook maar een mening’. Het onderscheid tussen feiten en meningen lijkt steeds vager te worden in het publieke debat, de politieke arena en de media. Deskundigheid op basis van (wetenschappelijke) kennis neemt af aan betekenis doordat zij in toenemende mate als mening wordt bestempeld.

Deze actuele ontwikkeling is het thema van het middagsymposium Waarheidsvinding als ambacht - De feitenvrije wereld en het alternatief van beroepseer dat wordt georganiseerd door Stichting Beroepseer en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) op 18 april 2018.
Tijdens het symposium worden de achtergronden en gevolgen van deze tendens geduid door experts die actief werken aan waarheidsvinding. Daarnaast wordt er gezocht naar een mogelijk antwoord: het alternatief van beroepseer. Vertegenwoordigers van instituties die als hoeders van de feitelijkheid optreden - de rechtspraak, de journalistiek, ‘het ethisch hacken’ en de wetenschap - laten hun licht schijnen over hun vakgebied en bespreken het belang om voor de waarde van feiten op te komen.

De middagbijeenkomst op woensdag 18 april duurt van 13.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur). Het symposium vindt plaats bij de KHMW in het bijzondere rijksmonument, het Hodshon Huis, Spaarne 17 in Haarlem. Het stijlvolle pand werd gebouwd in 1794 en is bezocht door grootheden als Albert Einstein en Marie Curie-Skłodowska.*)
Er is een maximumaantal van 125 kaarten beschikbaar. In maart volgt een gedetailleerd programma, maar meld u nu al aan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld in uw e-mail de volgende gegevens: voornaam, achternaam en de organisatie waar u voor werkt.

hodshon huis haarlem*) De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen is het oudste ‘Geleerde Genootschap’ in Nederland en werd op initiatief van een zevental vooraanstaande burgers van Haarlem opgericht in 1752, met als doel ‘het bevorderen van de wetenschap’ in de ruimste zin. Aanvankelijk was de belangrijkste activiteit het uitschrijven en honoreren van prijsvragen inzake actuele wetenschappelijke vraagstukken. De Maatschappij is sinds 1841 gevestigd in het Hodshon Huis, Spaarne 17 te Haarlem, recht tegenover het Teylers Museum. Het predikaat Koninklijk werd verleend ter gelegenheid van haar 250-jarig bestaan in 2002.

Links op de foto het Hodshon Huis, een monumentaal, neoclassicistisch patriciërshuis, gebouwd in 1794  door de Amsterdamse stadsbouwmeester Abraham van der Hart voor Catharina Cornelia (‘Keetje’) Hodshon. De stijlkamers van dit gebouw zijn juweeltjes van eind achttiende-eeuwse interieurarchitectuur. Zij vertegenwoordigen alle grote Europese interieurstijlen uit die tijd. De stijlkamers ondergingen een vijf jaren durende restauratie, die in november 2001 is afgesloten.

Zie voor meer info over het Hodshon Huis: https://khmw.nl/hodshon-huis
Meer over de geschiedenis van de De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen: https://khmw.nl/over_ons

 foto gouden doctoraat lorentz hodshon huis

Groepsfoto gemaakt bij het diner ter ere van het gouden doctoraat van Hendrik Anton Lorentz in 1925. Lorentz was een van Nederlands grootste natuurkundigen en winnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde 1902. Hij was gepromoveerd aan de ‘Hoogeschool te Leiden’ op 11 december 1875 op het proefschrift Over de theorie der terugkaatsing van het licht.
Direct te herkennen is Albert Einstein. Hij staat achter de vrouw op de linker leunstoel. Op de rechter leunstoel zit Lorentz met naast hem zittend - vierde van rechts - Marie Curie. Achter Einstein staat de natuurkundige Niels Bohr.
Na de bijeenkomst in het Leidse Academiegebouw werd de dag in stijl besloten met een diner in het Hodshon Huis in Haarlem.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Joomla webdesign: Zoccolo Concepting & Design